Het College van geneesheren voor diagnostiek met medische beeldvorming en nucleaire geneeskunde werd opgericht met als doelstelling de kwaliteit in hun respectieve vakgebied te bevorderen door:
kwaliteitsindicatoren en evaluatiecriteria inzake goede medische praktijk bij consensus te bepalen
een geïnformatiseerd registratiemodel en een typeverslag uit te werken
eventueel bezoeken af te leggen en controles van de geregistreerde gegevens uit te voeren
een nationaal jaarverslag op te stellen voor de werkgroep ad hoc van de multipartite-structuur
feedback te geven voor de betrokken ziekenhuizen en artsen
Het College heeft als taak het kwaliteitsniveau in zijn vakgebied vast te leggen en meer bepaald de externe evaluatie in alle domeinen van de medische beeldvorming te organiseren.
Het college werd opgericht in 2004 en bestaat uit twee afdelingen:
Richtlijnen medische beeldvorming
Doelstellingen
Deze richtlijnen zijn bedoeld om verwijzende artsen te helpen optimaal gebruik te maken van medische beeldvorming. Het hoofddoel van deze richtlijnen is de klinische praktijk te verbeteren door het geven van aanbevelingen. De aanbevelingen beogen een zo verantwoord mogelijk gebruik van de medische beeldvorming om aldus onnodige bestralingen te vermijden.
Door wie opgesteld
De richtlijnen op deze website werden uitgewerkt door de Belgische Vereniging voor Radiologie in samenwerking met professor Guy Marchal.
Bronnen
Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de Franse Richtlijnen gepubliceerd in 2005. De Franse Guidelines zijn een update van de «Guideline Summary Tables, Draft for consultation», voorgesteld door de European Association of Radiology in 2002. Experten van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Radiologie hebben de Franse Richtlijnen geactualiseerd voor wat de radiologische onderzoeken betreft en aan de Belgische situatie aangepast. In een tweede tijd zullen aangepaste aanbevelingen voor nucleaire geneeskunde worden uitgeschreven.
Voor wie
Deze aanbevelingen richten zich op alle voorschrijvende geneesheren. De richtlijnen zijn volledig openbaar en kunnen door alle geïnteresseerden worden ingezien.
Hoe te gebruiken
De richtlijnen zijn weergegeven in tabelvorm. De kolommen vermelden de symptomen of de pathologie, het type onderzoek, de aanbevelingen, commentaren en tot slot de te verwachten effectieve bestralingsdosis. De bewijskracht en bestralingsdosissen worden in klassen weergegeven.
Contact
Bij vragen of opmerkingen betreffende dit initiatief kan u terecht op guidelines.medical.imaging@health.fgov.be
Documenten
Richtlijnen voor het goed gebruik van medische beeldvorming
Computergebruikers
klik hier
Tabletgebruikers
Aparte hoofdstukken
Inleidend document: Richtlijnen voor het goed gebruik van medische beeldvorming
A. Hoofd
B. Hals
C. Wervelkolom
D. Bewegingsapparaat
E. Cardiovasculair stelsel
F. Thorax
G. Gastro-intestinaal stelsel
H. Urogenitaal systeem en bijnieren
I. Verloskunde en gynaecologie
J. Mamma aandoeningen
K. Trauma
L. Kanker
M. Pediatrie
N. Interventionele radiologie
>>> NIEUW >>> Gebruik van de aanbevelingen voor medische beeldvorming in België: Multicentrische studie (.pdf)
Tel: 02/524.85.64 colleges@health.belgium.be
·30 JUNI 2004 – Ministerieel besluit houdende benoeming van de leden van het College van geneesheren voor diagnostiek met medische beeldvorming en nucleaire geneeskunde(publicatie 14-09-2004)
·30 JUNI 2004 - Ministerieel besluit tot vaststelling van de samenstelling van het College van geneesheren voor diagnostiek met medische beeldvorming en nucleaire geneeskunde(publicatie 14-09-2004)
·10 JUNI 1999 - Ministerieel besluit houdende benoeming van de leden van het College van geneesheren voor de dienst voor medische beeldvorming waarin een magnetische resonantietomograaf ....
·16 APRIL 1999 - Ministerieel besluit tot vaststelling van het aantal leden van het College van geneesheren voor de dienst voor medische beeldvorming waarin een magnetische resonantietomograaf .... (publicatie 15-09-1999)
·9 DECEMBER 2003 - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 augustus 2000 houdende vaststelling van de normen waaraan een dienst nucleaire geneeskunde waarin een PET-scanner wordt opgesteld .... (publicatie 24-12-2003)
·12 AUGUSTUS 2000 - Koninklijk besluit houdende vaststelling van de nadere regelen inzake het maximum aantal diensten nucleaire geneeskunde waarin een PET-scanner wordt opgesteld (publicatie 29-08-2000)
·12 AUGUSTUS 2000 – Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen waaraan een dienst nucleaire geneeskunde waarin een PET-scanner wordt opgesteld moet voldoen om te worden erkend als medisch-technische dienst .... (publicatie 29-08-2000)
·3 OKT. 2000 - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 aug. 2000 houdende vaststelling van de erkenningsnormen waaraan een dienst nucleaire geneeskunde waarin een PET-scanner wordt opgesteld.... (publicatie 25-10-2000)
·9 MAART 2003 - Koninklijk besluit tot wijziging v.h. koninklijk besluit van 12 augustus 2000 houdende vaststelling v.d. normen waaraan een dienst nucleaire geneeskunde waarin een PET-scanner wordt opgesteld moet voldoen... (publicatie 28-03-2003)
Administratie FOD Volksgezondheid:
tel: 02/524.85.64 colleges@health.belgium.be
Voorzitter afdeling Medische Beeldvorming Dr. SMEETS Peter
peter.smeets@ugent.be
Voorzitter afdeling Nucleaire Geneeskunde
Dr. LONNEUX Max
max.lonneux@uclouvain.be
Website College: http://www.bsr-web.be/nl/content/college-radiologie
Op dit ogenblik is geen enkel formulier beschikbaar.